Verkko-osoitteen vaihtaminen uuteen

11/29/2017

Voiko verkko-osoitteen eli domainin vaihtaa uuteen ilman että menettää jo saavutetun näkyvyyden? Kuinka iso työ on vaihtaa verkko-osoite uuteen? Miten domain vaihdetaan uuteen? Mitä sinun pitää huomioida domainin vaihdossa, kun haluat säilyttää näkyvyyden ja haluat, että asiakkaat löytävät takaisin kauppaasi? Nämä kysymykset saattavat tulla eteen, kun verkkokauppasi kehittyy ja nykyinen verkko-osoite alkaa syystä tai toisesta ahdistamaan. Syynä voi olla, että domain rajaa liikaa verkkokaupan toimintaa. Esimerkiksi domain Automaalit.net rajaa liiketoiminnan automaaleihin ja -tarvikkeisiin. Tai verkkokauppasi on kansainvälistymässä ja haluat vaihtaa fi-päätteisen domainin kansainvälisempään versioon. 

Ei kannata pelätä verkko-osoitteen uusimista, sillä domainin vaihtaminen onnistuu melko helposti eikä se vaikuta saavutettuun näkyvyyteen kuin hetkellisesti. Hetkellinen muutaman viikon pudotus on odotettavissa, mutta sen jälkeen löydettävyys palautuu takaisin entiseen tasoon, joten mieti ajoitus myös tästä näkökulmasta. 

Tässä 10 kohdan muistilista siitä, kuinka verkko-osoitteen vaihtaminen uuteen kannattaa tehdä niin, ettet menetä verkkokauppasi saavuttamaa näkyvyyttä. 1. Varaa uusi domain
  Varmista, että uusi domain on vapaana ja sinulla on nimeen riittävästi oikeuksia. Lisäksi jos ostat käytetyn tai vasta vapautuneen domainin, varmista, että domain on puhdas, eikä se ole esim. missään mustalla listalla. Tarkistuksen voit tehdä Googlen Search Consolella.
 2. Luo uuteen domainiin tarvittavat sähköpostit
  Luo uuteen verkko-osoitteeseen vastaavat sähköpostitilit kuin vanhassa.
 3. Ohjaa sähköpostit uusiin osoitteisiin
  Tee tarvittavat uudelleenohjaukset vanhoista sähköposteista uusiin, jotta saat edelleenkin vanhojen tilien viestit käsittelyyn.
 4. Säilytä verkkokaupan osoiterakenne
  Pyri pitämään verkkokaupan osoiterakenne samana. Mikäli vaihdat vain verkko-osoitteen ja alusta pysyy samana, pysyy rakennekin automaattisesti samana. Mutta jos samalla vaihdat verkkokauppa-alustaa, varmista uuden toimittajan asiantuntijoilta verkkokauppaasi samanlainen osoiterakenne.
 5. Ohjaa uusi domain verkkokauppaasi
  Pyydä domainin ylläpitäjää ohjaamaan uusi domain verkkokauppaasi.
 6. Tee vanhasta domainista uudelleenohjaus verkkokauppaan
  Luo 301 (moved permanently) ohjaus vanhasta verkko-osoitteesta uuteen. Tämä 301 -ohjaus kertoo hakukoneille, että sinulla on uusi, pysyvä verkkoosoite. Lisäksi tämän ohjauksen avulla kerrot hakukoneille, että haluat siirtää kaiken näkyvyyden tälle uudelle domainille.
 7. Varmista, että verkkokaupan sisällöt siirretään uuteen verkko-osoitteeseen
  Verkkokaupan sisällöistä löytyy varmasti useita eri sivuja, joilla lukee vanha domain. Esim. sähköpostien footerit, toimitusehdot, lähetyslistat yms. Käy huolella kaikki läpi ja vaihda uuteen. Tähän on olemassa useita erilaisia työkaluja, mm. www.brokenlinkcheck.com.
 8. Ilmoita Googlelle verkko-osoitteen muutoksesta
  Ilmoita Googlelle ja muille hakukoneille, että sinulla on uusi verkko-osoite. Googlelle tämä ilmoitus tehdään Search Consolen kautta. Luo Search Consoleen uusi tili uudelle domainille.
 9. Tiedota asiakkaita uutiskirjeellä
  Kerro asiakkaille, että kaupan osoite on päivitetty, jotta he eivät säikähdä, kun tulevat seuraavan kerran verkkokauppaasi. Samalla voit järjestää vaikka alennuskampanjan uuden domainin kunniaksi, jolloin asiakkaille syntyy myönteinen ja eteenpäin menevä mielikuva uudesta verkko-osoitteesta.
 10. Päivitä mahdollisuuksien mukaan linkit muista omistamistasi järjestelmistä uuteen domainiin
  Sinulla on varmaan lukuisia eri palveluita, jotka sinun tulee päivittää.
  Päivitimme Vilkkaan asiantuntijoiden kanssa Flagshop.fi-verkkokaupan uuteen domainiin, koska kyseinen verkkokauppa halusi laajentaa valtion lippujen ja lipputankojen myyntiä Suomen rajojen ulkopuolelle. Uusi domain on Nationalflags.shop, johon siirto toteutettiin 24.10.2017. Noin neljä viikkoa siirron jälkeen keskimääräinen sijoitus Googlessa palautui lähes entiselle tasolle. Domainin vaihtoon kului aikaa kaikkiaan noin 4–5 tuntia. Domainin päivittäminen onkin suhteellisen kivuton hanke, joka suositellaan tehtävän ennen kuin aikansa nähnyt verkko-osoite alkaa liikaa ahdistamaan. 

Saattaisit pitää näistäkin

0 comments