Pelko motivoi menestymään verkkokaupassa

1/30/2017


Teksti: Marco Mäkinen, Vice President, TBWA\Helsinki

Sanotaan, että suomalaisyritykset eivät ole tarpeeksi rohkeita. Että ne eivät uskalla panostaa tosissaan digitalisaatioon ja kansainvälistymiseen.

On totta, että panostustasot ovat liian alhaiset. Ja on selvää, että tekeminen on aivan liian kotimarkkinalähtöistä. Mutta kyse ei ole rohkeuden puutteesta, pikemminkin siitä, että yritykset eivät vielä pelkää tarpeeksi paljon.

Pelko on vahva motivaattori. Suomen 100-vuotisjuhlissa muistellaan talvisotaa. Rajan yli vyöryvät Neuvostoliiton tankit aktivoivat toimintaan. Valitettavasti kansainvälisen digibisneksen ylivoima Suomessa ei ole vielä saanut aikaan vastaavaa herätystä. Kuvitellaan että juuri meidän toimialalla tai juuri meidän kotikulmilla ollaan turvassa, vaikka sellaista bisnestä tai paikkakuntaa ei enää kohta ole missään – ei edes Suomessa.  

Pelko ohjaa menestyvien yritysten päätöksentekoa. McKinseyn parin vuoden takaisessa selvityksessä kävi ilmi, että 45 % kaikista investoinneista tehdään uhkaaviksi koettujen riskien vähentämiseksi. Mitä menestyneempi yritys, sitä voimakkaammin näitä riskejä vastaan halutaan taistella.

Menestyjät pelkäävät jatkuvasti sitä, että asiakkaat hylkäävät, työntekijät jättävät ja kilpailijat pääsevät niskan päälle. Pelko ajaa Amazonia, GE:tä, Inteliä, yrityksiä jotka pyrkivät jatkuvasti parempaan. Niiden kaikkien motoksi sopisi Andy Groven “Only the paranoid survive”.

Sama pelko ajaa menestyneitä start-up:eja. Warby Parker pelkäsi, että alan markkinajohtaja Luxottica murskaa sen, Airbnb pelkäsi, että rahat loppuvat kesken, Über pelkäsi että se ei kasva tarpeeksi nopeasti. Nämä start-upit eivät innovoineet ja kansainvälistyneet siksi, että ne olivat rohkeita, vaan siksi että ne eivät uskaltaneet jäädä paikalleen.

Tähän nähden aivan liian moni suomalaisyritys on tuudittautunut ajatukseen, että mitään akuuttia hätää ei ole. Että elämä kaikista ympäröivistä muutoksista huolimatta jatkuu. Että mitään radikaalia ei tarvitse tehdä.

Mitä Suomessa sitten pitäisi pelätä?

  1. Kaupankäynti siirtyy verkkoon ja sitä myötä eurot valuvat ulkomaille. Jos suomalainen tarjonta ei ole tarpeeksi houkuttelevaa, peli on menetetty.
  2. Kotimarkkina on liian pieni. Suomessa asuu 0,07 % maailman väestöstä ja taloudessa pyörii 0,28 % maailman BKT:stä. Jos jää näiden harvojen asiakkaiden ja vähäisten eurojen varaan, ei koskaan saavuteta riittävää suuruuden ekonomiaa. Pohjoismaissa on 6-kertaiset, Euroopassa 69-kertaiset ja yksin Kiinassa on yli 80-kertaiset markkinat. Näiltä markkinoilta voi tulla Suomeen niin isolla lekalla, että täällä puuhasteleva yritys musertuu.
  3. Oman brändi ei ole tarpeeksi vetovoimainen. Brändi muodostaa 30-50 % kansainvälisesti menestyneiden yritysten arvosta. Kotimaiset bärndit ovat usein nukkavieruja ja vetoavat korkeintaan paikallisesti. Ilman vahvaa brändiä yritys ei pian menesty enää missään.  
  4. Fokuksen puutetta. Monet kotimarkkinayritykset ovat menestyneet tarjoamalla keskinkertaista tavaraa, keskimääräiselle hinnalla ja keskinkertaisella palvelulla. Jotta ne jatkossa menestyisivät edes kotimaassa on niiden tehtävä valintoja, päätettävä olla parhaita jossain. Muuten asiakkaille ei jää yhtään syytä valita.
  5. Hitautta. Moni yritys kyllä tietää mitä periaatteessa pitäisi tehdä. Ehkä linjaukset on jo kirjattu digistrategiaan. Loppuraportti kerää kuitenkin pölyä hallitusten jäsenten kovalevyillä. Ei ymmärretä, että nyt on oikeasti kiire. 
Tulevaisuuden menestyskonseptit luodaan tänään. Ei ole mitään syytä, miksi näitä konsepteja ei voisi luoda Suomessa. Yousician:ista voi tulla maailman suurin soitonopettaja älypuhelimessa, Yogaiasta maailman suurin joogastudio netissä. Kuka tahansa voi luoda oman kategoriansa Supercellin.

Jos ei halua olla tässä voittajien joukossa, niin sitten ei tietenkään ole mitään pelättävää.

Saattaisit pitää näistäkin

0 comments