Ottakaa jarrut pois päältä

12/04/2014

Miljoonista pienistä verkkokaupoista ympäri maailman muodostuu muutoksen armeija, joilla ei ole historian tuomaa kivijalan taakkaa. Nämä uuden ajan kauppiaat rikkovat vanhoja sääntöjä ja hakevat uusia toimintamalleja. He perustavat verkkokaupan jopa ilman fyysistä myymälää. He voivat tilata tuotteensa tehtaalta suoraan varaston ovelle tai jopa asiakkaan ovelle. He voivat pitää kauppansa auki 24h, eikä virkamiehet voi asialle mitään. He voivat päivällä tehdä mitä haluaa, eikä kukaan tule kellokortin kanssa itkemään. Internet on vapauttanut kaupankäynnin ajan ja paikan kahleista ja tehnyt pienistä kauppiaista suhteellisen riippumattomia ihmisiä. Aikaan ja paikkaan sidottuun kaupankäyntiin ei ole paluuta.

Kauppiaaksi ryhtyminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Tämän ilmiön takana on Internetin synnyttämä uusi maailma. Tämä on synnyttänyt kaupalle aivan uudenlaisen ympäristön toimia. Tämä ilmiö on itse asiassa syntynyt jo 20 vuotta sitten, joten emme saisi puhua enää ilmiöstä tai trendistä. Kaupan rakenne ja toimintamallit ovat muuttuneet lopullisesti. Olemme parhaillaan muutoksen kipeässä murros kohdassa, missä perinteinen kauppa taistelee olemassaolostaan. Perinteinen kauppa on myös löytänyt verkkokaupan ja parhaillaan nämä monikanavaiset kauppiaat etsitään kuumeisesti yhdistelmää, joka yhdistää verkon ja kivijalan parhaat puolet.

Kaupan toimijat ovat myöntäneet muutoksen välttämättömäksi, mutta kaupan alalla löytyy vielä liuta toimijoita, joille tämän muutoksen hidastaminen tuntuu olevan välttämätöntä olemassaolon kannalta.

A: käsijarru pois / B: käsijarru päällä
Nämä "käsijarrut" löytyvät mm. tukkuportaista, finanssimaailmasta, virkamiehistä, liitoista. Ilkeästi ajateltuna voisimme väittää, että jokaisella heistä löytyy omat intressit jarrutukselle. Mutta ehkä pikemminkin isot laivat vaan kääntyvät hitaasti. Toivottavasti he pystyvät kiihdyttämään muutosta ja jopa auttamaan kotimaisia kauppiaita meneillään olevassa murroksessa.

Iso joukko pieniä ja isompia verkkokauppiaita nakertaa perinteisen kaupan pikkuhiljalleen. Verkkokauppiaiden pitää olla nöyrä muutoksen edessä. Kyse on koko toimintaympäristön ajattelutavan muutoksesta ja tämä ottaa aikaa. Kyseessä on ihmisten pinttyneet opitut toimintamallit. Kyse on suurimmasta muutoksesta kaupankäynnissä sitten rahan tulon vaihtokaupan sijaan. Verkkokauppiaiden armeija on lähellä makeaa voittoa, jolloin he sanelevat säännöt ja muut vikisee.

Jätä kommenttisi ja ilmianna verkkokaupan kehityksen pahimmat jarrut?  

Juttu on julkaistu alunperin Verkkomyynnin maailmassa 16.11.2014

Saattaisit pitää näistäkin

0 comments