Panosta laadukkaisiin tuotekuviin

10/20/2011

Myytpä tuotteitasi sitten Huuto.netissä, Nettiauto.comissa tai omassa verkkokaupassasi, on tuotekuvien laadulla iso merkitys tilausten saamiseksi. Laadukkaat tuotekuvat voidaan ottaa suhteellisen helposti kotikonsteinkin peruskameralla.
Tarvitset vain:

  • Kameran sekä jalustan
  • Taustakankaan tai -paperin
  • Kuvankäsittelyohjelman (esim. Photoshop tai Gimp)
  • Kirkasvalolampun

Valaistus

Oikea valaistus on tärkein asia kuvien onnistumiseksi. Luonnollisen valon saamiseksi kirkasvalolamppu on kätevä apu. Vaihtoehtoisesti voit käyttää muuta luonnollisen sävyn antavaa lamppua, mutta hehkulamppujen tai loisteputkien valosta tulee vääristyneet värit jolloin värien korjaustarve kuvankäsittelyssä kasvaa.

Kameran salamavalo taas voi tehdä heijastuksia tuotteen pinnoista ja aiheuttaa jyrkkiä varjoja, joten se ei ole paras valonlähde. Varjojen jyrkkyyttä voi pehmentää lisäämällä valon eteen kankaan tai paperin.

Tausta

Taustaksi sopii esimerkiksi valkoinen paperi tai lakana, mutta toki voit harkita mustaa tai värillistä taustaa.

Käytin kokeilussani valkoista lakanaa, mutta sen pitäminen sileänä tuotteita asetellessa oli yllättävän hankalaa. Lisäksi puunvärinen pöytä kuulsi lakanan läpi, ja minun piti laittaa vielä paperi lakanan alle. Valkoinen kartonki voisi olla yksi toimiva ratkaisu taustaksi.

Kameran asetukset

Tutustu kamerasi ominaisuuksista sulkijan nopeuteen, valkosävyn säätämiseen ja makro-toimintoon ja vertaile asetusten vaikutuksia. Digipokkarin automaattiasetuksillakin pääsee hyvin liikkeelle.

Kuvien ottaminen

Tuotteesta on hyvä ottaa useita kuvia. Voit kuvata tuotetta eri suunnista ja ottaa lähikuvia tärkeistä yksityiskohdista.

Kuvankäsittely Photoshopissa

Kuvan värisävyn säädöt ja muut korjaukset tehdään kuvankäsittelyohjelmalla. Säädä kuvan väritasapaino (Photoshopissa Image > Adjustments > Levels) säätämällä tasot histogrammin ylä- ja alapäihin.
Siirrä valitsimia lähemmäs toisiaan kokeilemalla niin pitkälle, kunnes kuvan väritasapaino vielä pysyy normaalina ja ettei kuvaan tule rakeisuutta.
Jos olet kiireinen ja käsiteltäviä kuvia on paljon, voit tyytyä automaattikorjaukseen (Auto Levels, Ctrl+Shift+L).

Kuvan taustalle saattaa jäädä vielä muita sävyjä kuin puhdasta valkoista. Nämä voidaan poistaa  valitsemalla kuvan tuote esim Elliptical Marquee -työkalulla ja sitten Select Inverse valinnalla. Aseta "feather" arvoksi esim 20px niin rajauksesta ei tule ääriviivaa. Aseta taustaväriksi valkoinen ja paina delete nappia niin taustasta tulee oikean sävyinen.
Rajaa lopuksi kuvasta ylimääräiset reunat pois Crop -työkalulla. Eri kuvien tulisi olla yhteneväisiä tyyliltään ja väreiltään. Yksi tapa tehdä kaikista kuvista yhteneväisen muotoisia on rajata kuvat neliön muotoisiksi eli korkeus ja leveys samaksi. Kun käytät rajaustyökalua, pidä Shift-nappia pohjassa, niin kuva rajataan neliöksi.
Valmis kuva näyttää tältä:

Saattaisit pitää näistäkin

1 comments

  1. Ehkä tärkein yksittäinen niksi unohtui tyystin: valkotasapaino kondikseen. Nyt tuo kuva näyttää kirjaimellisesti sairaan keltaiselta, eikä varmasti vastaa todellisuutta.

    VastaaPoista