Domainit uusiutuvat myös verkkokaupoissa?

6/21/2011

Internetosoitteita hallinnoiva ICANN-järjestö päätti maanantaina sallia uudet loppupäätteet. Tämä tarkoittaa, että yritykset ja verkkokaupat voivat vaihtaa verkko-osoitteensa päätteen oman mielensä mukaiseksi. Nykyisin mahdollisia päätteitä ovat olleet esimerkiksi fi-, com-, net- ja org-päätteet (kaikkiaan 22 päätettä). Mitä tämä tarkoittaa verkkokauppiaille, koska domainithan ovat avainasia? Tämä on vielä useimmille asiantuntijalle epäselvää, mutta tässä muutama huomiota:

1. Lisää vaihtoehtoja
Nyt domain -nimen keksimisessä on vain mielikuvitus rajana. Yritys voi vaikka vahvistaa omaa brändiään tai se voi liittyä esim. tekemiseen/toimintaan. Ensimmäisestä esimerkkinä vaikka Ford, joka haluaa oman päätteella vahvistaa omaa verkkobrändiään. Se voisi toimia esim. www.buy.ford tai www.focus.ford. Miksi ei? Ja toimintaan liittyvästä domainista esimerkkinä voisi olla esim. kotimainen matkailu-pääte eli vaikka www.varaa.matka tai www.tilaa.matka. Eli kun antaa mielikuvituksen hieman lentää, niin voisihan sitä keksiäkin aika mielenkiintoisia domaineja, jolla verkko valloitetaan.

2. Lisää kuluja
Oman päätteen hankiminen ei olekaan ihan ilmaista hupia, sillä sen varaaminen maksaa pelkästään ICANN:lle 185.000USD. Tämä tosin pitää loitalla ainakin köyhimmät "domain-rosvot", jotka tekivät isoja voittoja ensimmäisen Internet buumin aikoihin. Tosin tuo summa on sitä luokkaa, että tuskin kovin moni kotimainenkaan yritys on valmis maksamaan tuollaista summaa. Ehkä joku matkatoimisto tai pankki korkeintaan?

3. Lisää liiketoimintamahdollisuuksia?
Jollekin ISP:lle tai vastaavalle taholle tästä voi tulla liiketoimintaa? Sijoittamalla alkuun tuon 185.000USD yritys voisi tienata esimerkiksi myymällä .matkat -päätteitä 50.000€ hintaan? Esim. www.aurinko.matkat, www.finn.matkat, www.varaa.matkat jne. Tai .pankki -päätteellä www.nordea.pankki, www.sampo.pankki jne. Ja vielä paremman lopputuloksen saat aikaiseksi kun varaat vastaavat päätteet "in english"?

Itse olen tämän "historiallisen" muutoksen suhteen hieman skeptinen. Varmoja voittajia tässä tuntuu olevan ainakin ICANN ja ISP:t, joille tästä syntyy uutta käteistä rahaa. Kotimaisille verkkokauppiaille tämä muutos tuskin tuo rahaa lisää ja siitähän tästä on kyse? Näin ollen uskonkin, että nykyiset domainit, sekä tutut ja tylsät päätteet, jatkavat vielä hyvin pitkään elinvoimaista toimintaansa verkkokauppamaailmassa.

Saattaisit pitää näistäkin

0 comments