Taxfree myynti Ahvenanmaalta

5/11/2011

Kilpailusta ulkomaisia verkkokauppoja vastaan on kirjoitettu viime aikoina monia artikkeleita. Kun näiden artikkeleiden kommentteja lukee, käy ilmi, että suurin syy ulkomailta tehtyihin tilauksiin on ollut halvemmat hinnat.

Verkkokauppa.com aloitti jo elokuussa 2009 tuotteiden suoramyynnin Ahvenanmaalta ilman arvonlisäveroa. Tulliasetuksen 2 §:n mukaan arvonlisäveroa ei kanneta, jos lähetyksen kokonaisarvo, sisältäen myös rahti- ja vakuutuskustannukset, on enintään 22 euroa tai vero on alle 10 euroa. Näin ollen Suomen tulli ei tämän hetken tulliasetuksen mukaisesti peri Ahvenanmaalta lähetetyistä ja alle 43,40 euron hintaisista toimituksista (ALV verokanta 23%) arvonlisäveroa maahan tuodessa, koska se jäisi alle 10 euroon.

Verkkokauppa.comin jälkeen monet muut suomalaiset verkkokaupat ovat seuranneet tätä esimerkkiä ja aloittaneet suoramyynnin Ahvenanmaalta. Yksi esimerkki on Utriainen Imports, joka ylläpitää kolmea verkkokauppaa (Teekauppa, Magneettikauppa, PowerBall).

Verkkokaupan yleistymisen myötä hallituksen näkemyksenä on, että tämä veroetu vääristää kilpailua. Iltalehti uutisoi joulukuussa 2010, että tullin selvityksen mukaan Ahvenanmaalta tuli vuonna 2009 muualle Suomeen noin 1,9 miljoonaa sellaista lähetystä, joista kannettava alv jäi alle 10 euron ja että valtiolta jäi saamatta 16 miljoonaa euroa verotuloja.

Hallitus esittää lainmuutosta, jossa maahantuonnissa pienin kannettava arvonlisävero laskee 10 eurosta 5 euroon. Tämän jälkeen YLE uutisoi, että Ahvenanmaan maakuntahallitus laskee menettävänsä 15 - 20 miljoonaa euroa vuodessa ja samalla kymmeniä työpaikkoja. Ahvenanmaan postissa uskotaan, että kärsijöiksi joutuvat halpoja tuotteita verkkokaupoista ostavat suomalaiset.

Näillä näkymin uusi laki astuu voimaan vuoden 2013 alusta. Yrityksillä on siis mahdollisuus vielä 1,5 vuoden ajan hyödyntää Ahvenanmaan tarjoamaa erityisasemaa. Ja kun uusi laki astuu voimaan, ovat yritykset todennäköisesti löytäneet jonkin toisen keinon kilpailussa ulkomaisia kauppoja vastaan ja kissa-hiiri leikki verottajan kanssa jatkuu.

Saattaisit pitää näistäkin

1 comments

  1. Tämä voisi astuavoimaan jo 2012 tai mielellään heti! Loppuisi kikkailu ja antaisi taas mahdollisuuden reilulle kilpailulle suomessa.

    VastaaPoista